Teuvo ja Paperitaivas (2014)


KOIRAKIVEN KESÄTEATTERISSA 2014 TEUVO JA PAPERITAIVAS – LEEVI AND THE LEAVINGS MUSIKAALIvuorotyporukkaa

Teuvo ja Paperitaivas on hauska ja koskettava yhteiskunnallinen musiikkinäytelmä rakennemuutoksesta pikkupaikkakunnalla, jossa paikallista tehdasta uhkaa lakkauttaminen.

Näytelmän on kirjoittanut Marianne Tikkanen ja musiikki on Gösta Sundgvistin tuotantoa. Ohjaajana on draaman ja komiikan teatterinmoniottelija Auli Eskola. Näytelmän äänentoiston ja musiikin tulee tarjoamaan iskelmä/pop/rock –musiikin puoliammattilaiset Kulman Kundit, kapellimestarina Vesa Tirri.

Teuvo ja Paperitaivas musiikkinäytelmä kertoo tehtaan vuorotyöporukasta, jolta menee työt alta. Työn merkitys on erilainen eri ihmisten näkökulmasta: toisille tehdas edustaa taivasta, toisille tylsää elämää tehtaan varjossa. Kukin arvioi elämäänsä uudelleen, kun siltä putoaa pohja pois. Moni löytää uuden kiinnostuksen kohteen tehtaan ulkopuolelta ja kääntää elämänsä suuntaa. Tarinan höysteenä on runsaasti nykyajan ilmiöitä.

Näytelmän pääosassa Teuvo (Jannu Löyskä) on vuorotyöläinen, kuten isänsäkin aikanaan. Vaikka tehdasta ei paikkakunnalla ole tapana kritisoida, Teuvo haluaisi rahoittaa kalliin ralliharrastuksensa jollain muulla kuin kolmosvuoron varamiehen palkalla. Hän päättää etsiä rikkaan vaimon. Tehtaan uusi johtajatar Laura Jurvanen (Ida Raekorpi) tuntuu sopivalta, mutta sitten tulee ilmoitus tehtaan lakkauttamisesta. Kumpikaan ei halua tehtaan loppuvan, joten yhdessä Teuvo ja Laura yrittävät keksiä keinon jatkaa tehtaan toimintaa.

Koirakiven kesäteatterin näyttelemisestä innostunut harrastajaryhmä valmistaa ensi kesäksi kaksitoista esitystä. Ensi-ilta on jo heinäkuun ensimmäinen päivä. Katsojat tulevat löytämään rooleissa tuttuja heittäytyjiä ja laulajia esim. Niina Konttinen, Keijo Komppa, Ossi Kettunen, Stiina Ruuth, Veera ja Noora Lyömiö, Aki Pekkanen ja muita useissa joukkokohtauksissa.

Mutta näytelmä ei olisi Koirakiven nuorisoseuran näytelmä, jollei siinä olisi kaikkien pitämä kylän oma poika, komedianosaaja sananhallitsija Jari Leppä. Ensi kesänä hän tuo tuulahduksen hallinnon ja politiikan huipulta, ministeri Kaaran roolissa. Uusia kasvoja tullaan näkemään mm. Teuvon mummoa, iloinen karjalaismummo, esittäjänä Mirva Koppi.

Ensi-iltana heinäkuun ensimmäisenä päivänä Koirakiven kylässä Mäntyharjun ja Pertunmaan rajalla 5-tien välittömässä läheisyydessä ilahdutetaan katsojia yli kaksi- miltei kolmella kymmenellä kappaleella esim. Teuvo, maanteiden kuningas, Laura, Kyllikki, Sopivasti lihava, Tikapuut taivaaseen, Vasara ja nauloja, Mitä kuuluu – Marja-Leena, Elämää ja Muotitietoinen ja monia muita Leevi and the Leavingsin tämän päivän radiohittejä -tietysti myös Raparperitaivas ja Onnelliset.