Kesäteatteri

Ohjaaja Auli Eskola sanat kesäteatteriesityksen 2017 valmistamisesta

Aulin puhelimesta kuvia 037

Valotan teille miten tällainen esitys saadaan tehdyksi ja onnistumaan.

Luin syksyllä Jarmo Tulosen käsikirjoittaman Laila –päivien kimallus näytelmän, ja vaikutuin kuinka arat ja vaikeat teemat kulkevat käsikirjoituksessa. Näytelmä kuvaa Laila Kinnusen nousua tähtiin kertoen kimalluksen monista eri puolista. Jo näytelmää lukiessa näin mielikuvia miten se eläisi Koirakiven kesäteatterin näyttämöllä ja mitä erilaisia variaatioita voisin lavalla käyttää. Huomasin, kuinka Lailan laulamat kappaleet alkoivat soida mielessäni.

Erityisesti minua kosketti näytelmässä kohta, jossa Laila lähetetään sotalapseksi Ruotsiin. Se herätti paljon kysymyksiä, miksi lapsia lähetettiin sodan jaloista Ruotsiin, miten heitä siellä kohdeltiin ja miten pärjättiin sen jälkeen. Useilta, niin kuin Laila Kinnuseltakin, oli kadonnut oma äidinkieli kokonaan hänen palattua Suomeen takaisin. Näin Suomen 100 -vuotis juhlavuonna koen, että on erityisen tärkeää nostaa esiin aiheita, joiden avulla voi oppia tuntemaan omaa historiaansa. Vain näin voi ymmärtää tätä päivää paremmin. Näytelmän avulla voimme välittää näitä teemoja ja tärkeitä aiheita katsojille.

Kokonaisen ison näytelmän valmistaminen tarvitsee monia eri palasia. Kuin ohjaajana tikkaisin isoa tilkkutäkkiä. Esiintyjät ovat omia värikkäitä kankaitaan, soittajat tuovat omat sävynsä, lavastus ja puvustus tietyn tunnelman, laulut ja äänet kirjovat pintastruktuurin meidän tilkkutäkkiimme. Miten sen alla tai päällä sitten nukutaan, tanssitaan, surraan tai iloitaan – kokee katsoja

 

Kiitokset taas kaikille osallistujille! Auli Eskola

KESÄLLÄ 2017  Laila – päivien kimallus

Ossi ja mopo käänetty
Tervetuloa Koirakiveen
Katettukatsomo
Näkymä katsomosta näyttämölle